Medier och kommunikation – Samhällsvetenskapsprogrammet

Vill du lära dig mer om medier och reklam? Här är utbildningen för dig som är kreativ och vill påverka med ord, bild och film.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Att tänka kreativt när det gäller vårt samhälle kommer att vara mycket viktigt i framtiden – speciellt med tanke på att världen förändras i en allt snabbare takt. På Samhällsvetenskapsprogrammet lägger du grunden för att göra skillnad – oavsett om du drömmer om att förändra och påverka livet och samhället för människorna i ditt närområde eller på andra sidan jordklotet.

Programmet är högskoleförberedande och oavsett vilken av våra tre inriktningar du väljer får du under ledning av erfarna lärare en bred utbildning med oändliga möjligheter för din framtida karriär. Du får studera samhällsfrågor i både Sverige och övriga världen, exempelvis demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö. Samtidigt utvecklar du viktiga förmågor som att tänka kritiskt, vara kreativ, att samarbeta med andra och att hitta lösningar på olika problem.

Inriktning medier, information och kommunikation

Förmågan att kunna kommunicera effektivt i en värld där informationen sköljer över oss kommer att vara viktig i framtiden, oavsett om det sker online eller offline. Vi rustar dig för denna spännande och utmanande verklighet.

Inriktningen är både teoretisk och praktisk. Den ger dig stora möjligheter att skapa och tänka kreativt – självklart med stöd av modern teknik. Det innebär bland annat att du får utforma reklamkampanjer, skriva och fotografera för skolans nättidning, skapa fotoutställningar, göra radioprogram och spela in kortfilmer. Du lär dig hur du utformar effektiva budskap för olika målgrupper och medier samt hur vi människor påverkas av reklam och andra intryck i samhället.

Efter dina tre år hos oss har du stora möjligheter till en kreativ framtid hur den än ser ut. Det kan vara att sprida viktig information till medborgarna som informatör på en myndighet, skriva grävande reportage som journalist eller att skapa slagkraftiga reklamkampanjer som art director eller copywriter.

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Programgemensamma karaktärsämnen

Kurs

Poäng

Psykologi 1

50

Filosofi 1

50

Moderna språk /Modersmål

200

Individuellt val och gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Mediainriktning

Kurs

Poäng

Journalistik, reklam och information 1

100

Journalistik, reklam och information 2 eller
Naturkunskap 2 (programfördjupning elevens val)

100

Textkommunikation
(programfördjupning skolans val)

100

Fotografisk bild 1
(programfördjupning skolans val)

100

Medieproduktion 1

100

Psykologi 2a

50

Medier, samhälle och kommunikation 1

100

Samhällskunskap 2
(programfördjupning skolans val)

100

Hör våra elever berätta om utbildningen