Informationssökning
När du ska söka information i biblioteket finns det några saker som kan vara bra att tänka på.
● Sök lite information i taget.
Fundera och diskutera med handledaren eller bibliotekspersonalen vad du ska ta reda på. Börja med en sak i taget och skriv ned vad du tagit reda på.
● Hur mycket information behöver du?
Är det en muntlig eller skriftlig redovisning? Litet eller omfattande arbete? Enskilt eller grupparbete? Projektarbete? Behöver du mycket information med många olika källor eller räcker ett uppslagsverk?
● Behöver du orientera dig i ditt ämne?
Känner du till de viktigaste begreppen, personerna, årtalen inom ditt ämnesområde eller behöver du orientera dig med hjälp av ett uppslagsverk?
● Behöver du färsk information eller siffror?
Då söker du främst artiklar från tidningar eller tidskrifter, på nätet eller böcker med statistikuppgifter.
Var du hittar information
Du får en överblick i ämnet och grundläggande fakta i allmänna uppslagsverk. Vill du ha mer specialiserad information i ett ämne kan du vända dig till ämnesspecifika uppslagsverk. Se till att informationen är aktuell, titta på verkets utgivningsår.
Fördjupad kunskap hittar du i faktaböcker. Sök efter ditt ämne i bibliotekets katalog. Du kan orientera dig i boken med hjälp av dess innehållsförteckning och register. Se till att informationen är aktuell, titta på bokens utgivningsår.
Söker du information om dagsaktuella frågor kan du leta i dagstidningar och facktidskrifter. Dessa kan vara bra att komplettera med.