150-årsjubileum
Högre Allmänt Läroverk 150 år
Läroverksminnen del 3

Tanta
De läroverk som öppnadeunder 1800-talet tillhörde en mycket konservativ skolform, där kvinnor, både lärare och elever, hölls utestängda till en bra bit in på 1900-talet.
Förutom någon enstaka kvinnlig vikarie någon månad i ämnet teckning blev fröken Gertrud Åhlander den första kvinnliga läraren som höstterminen 1901 anställdes vid läroverket i Norrköping. Hon fick inte kallas för lärare eller lärarinna; tjänsten var en biträdande teckningslärartjänst, men hon bokfördes som assistent i teckning med undervisning i ämnet”Teckning och Välskrifning”. Under några år i början av 1900-talet fick hon sällskap av fru Gerda Lindhe-Nilsson, som dock titulerades vikarierande lärarinna i teckning. Med tiden kom Åhlander att bli ”Biträdande Teckningslärarinna”. Ibland förekom begreppet ”Öfningslärare”, som enbart användes för de manliga ordinarie lärarna i teckning, musik, gymnastik, exercis och vapenövning. Riksdagen fattade först i mitten av 1910-talet beslut att kvinnliga lärare i läroämnen fick anställas. Det gjordes under stort motstånd från främst Läroverkslärarnas Riksförbund och det skulle dröja många år innan någon kvinna anställdes i läroämnen.
I Gertrud Åhlanders tjänst ingick undervisning i de tre lägsta klasserna. 1901 bestod läroverkskollegiet av ett drygt trettiotal lärare; samtliga män. Gertrud Åhlander tilläts inte tillhöra kollegiet förrän många år senare och både bland elever som lärare skulle hon komma att kallas ”Tanta”. På bilden från 1921 med kollegiet samlat syns Gertrud med rektor Ahlbergpå ena sidan och på den andra sidan som andre man, den ordinarie teckningsläraren Carl Henning Bechfelt. Läsåret 1927/28 blev hennes sista på läroverket. I rektor Engströms redovisning för läsåret kan man läsa: ”För det nitiska och plikttrogna arbete, som hon alltsedan h.t. 1901 på denna post nedlagt i läroverkets tjänst, frambäres härmed ett varmt tack.”
Först 1930 fick de femton första kvinnliga eleverna börja på läroverkets gymnasiedel och en kvinnlig gymnastiklärare måste då anställas. Längre fram på 30-talet skulle även kvinnliga ämneslärare anställas på läroverket. Idag är kvinnorna i majoritet på De Geergymnasiet, både bland lärare och elever.