Matlagning på distans
När coronakrisen förändrade allt över en natt visade elever och lärare på De Geergymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram att det är fullt möjligt att lära sig att laga mat på distans.

Artikeln nedan är från det senaste numret av Strömvirveln. Den handlar om hur De Geergymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram löste sin distansundervisning under våren.
Att plötsligt tvingas lämna klassrummet och lära sig matte och engelska hemifrån är en rejäl omställning. Men inte hopplöst. Hemundervisning i matlagning, service och lagarbete i kök är utmanande på en annan nivå. Coronapandemin kom och ändrade allas vår värld, utan att ta den minsta hänsyn till praktiska gymnasieutbildningar. Per Djervf Notklev, programansvarig yrkeslärare på De Geergymnasiet, sticker inte under stol med att omställningen till distansundervisning var mer än ovälkommen. Men precis som med en vidbränd pannkaka, så gäller det att göra det bästa av situationen.
−Vi hade inget annat val än att få undervisningen att fungera. Redan den första torsdagen höll vi relativt väl fungerande lektioner via videosamtal. Eleverna är tursamt nog vana vid digitala verktyg så övergången till uppkoppling hemifrån gick förvånansvärt smidigt. Men visst kämpade både lärare och elever oerhört hårt i början, säger Per.
Dubbla utmaningar
Per förklarar hur lärarnas omställningsutmaning bestått av två delar. Först kom den tekniska biten. Med hjälp av digitala lösningar man kanske inte helt behärskar, ska under visning ske på ett helt nytt sätt. Den andra, ännu större utmaningen, är att tillgodose själva lärandet. Att upptäcka, veta och förstå vilka elever som på riktigt hänger med och upptäcka vilka som behöver extra stöd.
−Vi vill ju att lärandet ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Den sociala interaktionen är oerhört värdefull. Bedömningar, allsidighet och gruppdiskussioner är några saker som är lättare ”live” och responsen på förmedlad kunskap är svårare att mäta på distans. Men jag tycker vi har hittat bra metoder ändå, säger Per.
Redan tidigt fanns en tydlig prioriteringsordning för eleverna på restaurang och livsmedelsprogrammet. Årskurs 2 skulle precis ut på sin arbetsplatsförlagda praktik. Ett pusslande för att säkra praktikplatser till alla tvåor tog fart och föll väl ut. Ettorna fick distansundervisning för hela slanten och extra krut lades på att säkerställa de praktiska slutproven och avslutningsmiddagarna för årskurs 3.
−Naturligtvis ville vi se våra treor ta sin gymnasieexamen. Här var vissa moment omöjliga att genomföra på distans. Vi specialanpassade servis och restaurangträningen i små grupper och personalen fick agera beställande matgäster. Gymnasiearbetet med 4-rätters middag kräver ett restaurangkök och även här lagades mat i omgångar, med få elever, men samtliga treor har fått möjligheten att genomföra alla praktiska delar och ta studenten. En fantastisk insats av alla inblandande, säger Per.
Tilllagning med hjälp av recept och matkassar
Filip Andersson och Jalil Rezai går båda i ettan på restaurang och livsmedelsprogrammet. Att lära sig kock yrket hemifrån var inte vad de tänkte sig när de sökte till programmet, men de är efter omständigheterna nöjda med resultatet efter den ovanliga vårterminen. Ingen av killarna tycker att de teoretiska ämnena varit särskilt svåra att ta till sig på distans. Utmaningen har legat i matlagningen, motivationen och i saknaden av klasskompisarna.
−Skolan fixade matkassar med råvaror och med hjälp av instruktioner fick vi laga maten i vårt eget kök.Alltid med en lärare att fråga till råds online. Det är inte samma sak som i ett restaurangkök. Man saknar vissa redskap, stämningen och pulsen men det har varit mycket bättre än ingenting, ler Filip och berättar att han bjudit både familjen och nöjda grannar på mat i ett par månader.
Tid för reflektion
Jalil hade emellanåt problem med sin uppkoppling vilket krånglade till lärandet en del. Det är svårt att hänga med i receptsvängarna när internet laggar. Men i stort tycker han att distanslösningen fungerat bra. Jalil dröjer sig kvar vid en mer filosofisk dimension där han upplever att han fått tid att reflektera och känna efter hur viktiga de där vanliga, vardagliga sociala kontakterna faktiskt är.
−Anledningen till att vi pluggat på distans är fruktansvärd. Många har blivit sjuka och corona är skrämmande. Jag har försökt att använda tiden jag varit hemma på ett bra sätt. Jag har tänkt mycket på hur vi kan bli bättre på att ta hand om varandra. Att vi ska stressa mindre och njuta mer av livet. Jag är glad att jag klarat distansundervisningen så bra men jag ser fram mot att komma tillbaka i höst, vara på plats i skolan och äntligen få träffa mina kompisar.
