Information
Förändring i regelverket ger gymnasieskolor möjlighet att övergå till distansundervisning för att minska trängsel i skolans lokaler.

Idag, 18 november, höll regeringen pressträff om utbildning och covid-19 med bland andra utbildningsminister Anna Ekström. På pressträffen meddelades att regeringen gör en ändring i regelverket som gäller gymnasieskolor. Förändringen innefattar att gymnasieskolor kan övergå till fjärr- eller distansundervisning om det krävs för att minska trängsel i skolans lokaler och är ett tillägg i gällande förordning. Sedan tidigare gäller hög sjukfrånvaro och frånvaro för att man följer FHM:s rekommendationer som grunder för att övergå till distansundervisning helt eller delvis.
- Utbildningskontoret gör nu flera åtgärder utifrån förändringen, till exempel ser vi över handlingsplanen som reglerar hur beslut om delvis övergång till fjärr-/distansundervisning tas. På enhetsnivå görs analyser och riskbedömningar för att utreda om ytterligare partiell fjärr-/distansundervisning, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.
- I första hand arbetar vi för att bedriva undervisning på plats i skolans lokaler. Ett arbete kring anpassningar har gjorts och pågår på varje enhet, där man tittar på lösningar för att minska trängsel i lokalerna. Men om det är svårt på grund av lokalernas utformning, så är det bra att möjligheten att övergå till distansundervisning helt eller delvis på grund av trängsel finns, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef gymnasiet.
Tillägget i förordningen gäller från måndag 23 november. I dagsläget finns inget beslut om att övergå till distansundervisning på grund av trängsel inom Norrköpings kommunala gymnasieskolor. Ett beslut om övergång till distansundervisning helt eller delvis tas av rektor i dialog med verksamhetschef. Till grund för beslut ligger bland annat riskbedömningar där medarbetare och skyddsombud är delaktiga.
Ta del av pressträffen i efterhand: www.regeringen.se