En elev sminkar en ung tjej framför spegeln.

Hårstylist och makeupartist

Är du intresserad av makeup, hår, mode, nagel- och hudvård? Då är vår hårstylist och makeupartist-utbildning något för dig.

Som elev på Hantverksprogrammet (inriktning frisör, barberare och hårtstylist och makeupartist) kan du välja yrkesutgången som heter hårstylist och makeupartist. Här arbetar vi med grunder och avancerade tekniker. Under utbildningen tränar du på de områden inom skönhet som behövs för att kunna arbeta med styling från topp till tå. Här får du utveckla din kreativa sida, din blick för färg och form samt lära dig kundservice och bemötande. Du utvecklar din samarbetsförmåga och jobbar ihop med såväl klasskamrater som lärare och blivande kollegor i branschen.

Skönhetsbranschen växer hela tiden och vi utvecklar vår utbildning utefter de behandlingar och tekniker som är trendande och som ger jobb. Vår utbildning är mångsidig och bred och ger dig möjlighet att få hela fem olika diplomeringar innan studenten: Hårstylist, makeupartist, personal shopper, frans- och brynstylist samt nagelterapeut.

I skolans ljusa, luftiga salonger tränar du på dina klasskamrater och senare även på kunder. Du läser kursen entreprenörskap och lär dig att starta eget företag, vilket är vanligt inom stylistbranschen. Under din APL (arbetsplatsförlagt lärande) får du möjlighet att praktisera dina kunskaper i verkligheten hos företag med stort kunnande och engagemang för ditt lärande.

Utbildningen kan leda till jobb som bland annat: hårstylist, makeupartist, nagelterapeut, fransstylist, personal shopper, butiksansvarig, egen företagare eller medarbetare på en skönhetssalong. Utbildningen ger dig högskolebehörighet. Antalet platser inom yrkesutgången är begränsade.

Här hittar du information om vilka kurser du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott o hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a

50

Svenska 1/SvA 1*

100

Svenska 2/SvA 2*

100*

Svenska 3/SvA 3*

100*

Engelska 6*

100*

Entreprenörskap

100

Hantverk introduktion

200

Tradition och utveckling

100

Frisör 1

200

Material och miljö

100

Hår- och makeupstylist 2

200

Hår- och makeupstylist 3

200

Hår- och makeupstylist 4

200

Hantverksteknik 4 Spec (kan väljas bort om eleven läser
behörighetsgivande kurs)

50**

Hantverksteknik 5

200

Hantverksteknik 5 Spec (kan väljas bort om eleven läser
behörighetsgivande kurs.)

50**

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

*För högskolebehörighet kan Svenska 2/SVA 2 och Svenska 3/SV A 3 läsas på
Individuella valet samt Engelska 6 som utökad kurs.

Hör våra elever och lärare berätta om utbildningen