En ung tjej med svart kockmössa.

Restaurang och livsmedel

Vill du lära dig mer om matlagning, servering och hur man kan skapa minnesvärda, gastroniska upplevelser för andra människor? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Kök och servering ditt val.

Vår utbildning till kock eller servitör/servitris ger dig alla förutsättningar att vara kreativ och utforska olika typer av matlagning. Sällan har intresset för mat, bröd och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig till ett utvecklande, omväxlande och roligt yrke. Här får du öva på att laga mat i såväl storkök som mindre restauranger och med olika teman t.ex. husmanskost, asiatiskt, franskt eller specialkost. Tempot är omväxlande och gästernas behov och önskemål varierar. Du kommer att få prova på att ta beställningar och servera vid t.ex. julbord, skolluncher eller kanske paret som är på sin första dejt.

Vi övar nästan alltid i par eller grupper eftersom samarbetsförmågan är central inom vår bransch. Våra yrkeslärare är alla välutbildade och kompletterar varandra med sina olika erfarenheter och kompetenser. Tillsammans skapar ni teamet som gör att vi kommer längre!

Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare, matinformatör, bartender eller säljare inom livsmedel, om det är ditt intresse.

Två inriktningar

Under det första året studerar alla elever programmets grunder för att få förståelse för helheten och prova på en bredd. Inför det andra året görs en intern ansökan på skolan till någon av de två inriktningarna Kök och servering eller Bageri och konditori.

Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen. Inför år 3 väljer du som går inriktningen Kök och servering din yrkesutgång, för att till studenten kunna titulera dig kock eller servitör/servitris.

Lärling

Hos oss finns möjlighet till lärlingsutbildning under år 2 och 3. Det innebär att minst hälften av din utbildning genomförs på en arbetsplats och chanserna till jobb förstärks ytterligare. Mer information om lärlingsutbildning får du under ditt första läsår på programmet.

Ansökan

Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV. Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet med sökkoden: RL

Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Ämnen

Poäng

Engelska nivå 1

100

Engelska nivå 2*

100

Matematik nivå 1a

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2*

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3*

100

Idrott och hälsa nivå 1

100

Samhällskunskap nivå 1a1

50

Naturkunskap nivå 1a1

50

Religionskunskap nivå 1

50

Historia nivå 1a1

50

Livsmedels- och näringskunskap nivå 1

100

Måltid och bransch nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 2

100

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Matlagning nivå 1

100

Servering nivå 1

100

Matlagning nivå 2

100

Matlagning nivå 3

200

Matlagning nivå 4

200

Matlagning nivå 5

200

Entreprenörskap nivå 1

100

Färskvaror och delikatesser nivå 1

100

Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

Skolans utbud

 

*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort

Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Ämnen

Poäng

Engelska nivå 1

100

Engelska nivå 2*

100

Matematik nivå 1a

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2*

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3*

100

Idrott och hälsa nivå 1

100

Samhällskunskap nivå 1a1

50

Naturkunskap nivå 1a1

50

Religionskunskap nivå 1

50

Historia nivå 1a1

50

Livsmedels- och näringskunskap 1 nivå 1

100

Måltid och bransch nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 2

100

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Matlagning nivå 1

100

Servering nivå 1

100

Servering nivå 2

100

Servering nivå 3

200

Servering nivå 4

200

Servering nivå 5

200

Entreprenörskap nivå 1

100

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1

100

Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

Skolans utbud

 

Gymnasiearbete

100

*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort

Bageri och konditori

Inriktningen bageri och konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser på ett traditionellt och modernt sätt som ständigt utvecklas.

I inriktningen får du lära dig olika sorters metoder, som till exempel:

  • Kaffebröd (wienerbröd, kanelbullar, vetelängd)
  • Matbröd (brytbröd, kavring, focaccia)
  • Surdegsbak (bullar och bröd)
  • Konditori metoder (tårtor, bakelser, moderna desserter)
  • Choklad och konfektyr (praliner, marsipanfigurer)

Precis som för andra yrkeselever är delar av utbildningen arbetsplatsförlagd (APL). Då praktiserar du på en arbetsplats och förbereder dig för en anställning. Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Norrköping och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och yrkesvana. I slutet av utbildningen ges du möjligheten att genomföra branschens eget yrkesprov som bedöms av Sveriges Bagare och konditorer.

Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, konditori, på kafé eller som konditor i en finrestaurang. Möjligheten är stor att få ett jobb direkt efter utbildningen.

Lärling

Hos oss finns möjlighet till lärlingsutbildning under år 2 och 3. Det innebär att minst hälften av din utbildning genomförs på en arbetsplats och chanserna till jobb förstärks ytterligare. Mer information om lärlingsutbildning får du under ditt första läsår på programmet.

Ansökan

Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV. Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet med sökkoden: RL

Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Ämnen

Poäng

Engelska nivå 1

100

Engelska nivå 2*

100

Matematik nivå 1a

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2*

100

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3*

100

Idrott och hälsa nivå 1

100

Samhällskunskap nivå 1a1

50

Naturkunskap nivå 1a1

50

Religionskunskap nivå 1

50

Historia nivå 1a1

50

Livsmedels- och näringskunskap 1 nivå 1

100

Måltid och bransch nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 2

100

Bageri nivå 1

100

Konditori nivå 1

100

Choklad och konfektyr nivå 1

100

Bageri nivå 2

200

Konditori nivå 2

200

Bageri nivå 3

200

Konditori nivå 3

200

Entreprenörskap nivå 1

100

Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

Skolans utbud

 

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort

Kontakt

Möt elever på Restaurang och livsmedelsprogrammet