
Restaurang och livsmedel
Vill du lära dig mer om matlagning, servering och hur man kan skapa minnesvärda, gastroniska upplevelser för andra människor? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Kök och servering ditt val.
Vår utbildning till kock eller servitör/servitris ger dig alla förutsättningar att vara kreativ och utforska olika typer av matlagning. Sällan har intresset för mat, bröd och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig till ett utvecklande, omväxlande och roligt yrke. Här får du öva på att laga mat i såväl storkök som mindre restauranger och med olika teman t.ex. husmanskost, asiatiskt, franskt eller specialkost. Tempot är omväxlande och gästernas behov och önskemål varierar. Du kommer att få prova på att ta beställningar och servera vid t.ex. julbord, skolluncher eller kanske paret som är på sin första dejt.
Vi övar nästan alltid i par eller grupper eftersom samarbetsförmågan är central inom vår bransch. Våra yrkeslärare är alla välutbildade och kompletterar varandra med sina olika erfarenheter och kompetenser. Tillsammans skapar ni teamet som gör att vi kommer längre!
Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare, matinformatör, bartender eller säljare inom livsmedel, om det är ditt intresse.
Två inriktningar
Under det första året studerar alla elever programmets grunder för att få förståelse för helheten och prova på en bredd. Inför det andra året görs en intern ansökan på skolan till någon av de två inriktningarna Kök och servering eller Bageri och konditori.
Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen. Inför år 3 väljer du som går inriktningen Kök och servering din yrkesutgång, för att till studenten kunna titulera dig kock eller servitör/servitris.
Lärling
Hos oss finns möjlighet till lärlingsutbildning under år 2 och 3. Det innebär att minst hälften av din utbildning genomförs på en arbetsplats och chanserna till jobb förstärks ytterligare. Mer information om lärlingsutbildning får du under ditt första läsår på programmet.
Ansökan
Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV. Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet med sökkoden: RL
Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.
Ämnen | Poäng |
|---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2* | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3* | 100 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 2 | 100 |
Matlagning nivå 3 | 200 |
Matlagning nivå 4 | 200 |
Matlagning nivå 5 | 200 |
Entreprenörskap nivå 1 | 100 |
Färskvaror och delikatesser nivå 1 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val | 200 |
Skolans utbud |
|
*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort
Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.
Ämnen | Poäng |
|---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2* | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3* | 100 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Servering nivå 2 | 100 |
Servering nivå 3 | 200 |
Servering nivå 4 | 200 |
Servering nivå 5 | 200 |
Entreprenörskap nivå 1 | 100 |
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val | 200 |
Skolans utbud |
|
Gymnasiearbete | 100 |
*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort
Bageri och konditori
Inriktningen bageri och konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser på ett traditionellt och modernt sätt som ständigt utvecklas.
I inriktningen får du lära dig olika sorters metoder, som till exempel:
- Kaffebröd (wienerbröd, kanelbullar, vetelängd)
- Matbröd (brytbröd, kavring, focaccia)
- Surdegsbak (bullar och bröd)
- Konditori metoder (tårtor, bakelser, moderna desserter)
- Choklad och konfektyr (praliner, marsipanfigurer)
Precis som för andra yrkeselever är delar av utbildningen arbetsplatsförlagd (APL). Då praktiserar du på en arbetsplats och förbereder dig för en anställning. Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Norrköping och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och yrkesvana. I slutet av utbildningen ges du möjligheten att genomföra branschens eget yrkesprov som bedöms av Sveriges Bagare och konditorer.
Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, konditori, på kafé eller som konditor i en finrestaurang. Möjligheten är stor att få ett jobb direkt efter utbildningen.
Lärling
Hos oss finns möjlighet till lärlingsutbildning under år 2 och 3. Det innebär att minst hälften av din utbildning genomförs på en arbetsplats och chanserna till jobb förstärks ytterligare. Mer information om lärlingsutbildning får du under ditt första läsår på programmet.
Ansökan
Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV. Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet med sökkoden: RL
Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.
Ämnen | Poäng |
|---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2* | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3* | 100 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Bageri nivå 1 | 100 |
Konditori nivå 1 | 100 |
Choklad och konfektyr nivå 1 | 100 |
Bageri nivå 2 | 200 |
Konditori nivå 2 | 200 |
Bageri nivå 3 | 200 |
Konditori nivå 3 | 200 |
Entreprenörskap nivå 1 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val | 200 |
Skolans utbud |
|
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort