
Restaurang och livsmedel
Vårt Restaurang- och livsmedelsprogram ger dig alla förutsättningar att vara kreativ inom matlagningskonsten och ge människor nya gastronomiska upplevelser. Sällan har intresset för mat, bröd och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig till ett utvecklande, kreativt och roligt yrke i ett högt tempo där du får arbeta med service och möta många människor.
Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har du många vägar att välja mellan efter examen. Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare om det är din ambition.
Hos oss finns möjlighet till lärlingsutbildning. Vid sidan av gymnasieutbildningarna erbjuder vi även vuxenutbildning på uppdrag av Komvux och Kostenheten.
Två inriktningar
Under det första året studerar alla elever programmets grunder för att få förståelse för helheten och prova på en bredd inom branschen. Inför det andra året görs en intern ansökan på skolan till någon av de två inriktningarna Kök och servering eller Bageri och konditori. Nedan kan du läsa mer om dessa.
Kök och servering
Vill du skapa nya maträtter som kock eller starta en egen restaurang med sikte på att få stjärnor i Guide Michelin? Här får du den kunskap och praktiska övning som du behöver för en spännande, kreativ och fartfylld karriär bland mat och dryck – det mest universella vi har i världen.
Efter utbildningen är dina möjligheter oändliga. Det kan vara att skapa nya maträtter som kock på någon av finkrogarna i Sverige, arbeta på en tjusig bar i New York eller starta en egen restaurang med din egen prägel. Eller varför inte hjälpa och inspirera människor att äta mer hälsosamt som matinformatör?
Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen. Inför år 3 väljer du som går inriktningen Kök och servering din yrkesutgång: kock eller servitör/servitris.
Ansökan
Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV. Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet med sökkoden: RL
Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.
Ämnen | Poäng |
---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2* | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3* | 100 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 2 | 100 |
Matlagning nivå 3 | 200 |
Matlagning nivå 4 | 200 |
Matlagning nivå 5 | 200 |
Entreprenörskap nivå 1 | 100 |
Färskvaror och delikatesser nivå 1 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val | 200 |
Skolans utbud |
|
*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort
Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.
Ämnen | Poäng |
---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2* | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3* | 100 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Servering nivå 2 | 100 |
Servering nivå 3 | 200 |
Servering nivå 4 | 200 |
Servering nivå 5 | 200 |
Entreprenörskap nivå 1 | 100 |
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val | 200 |
Skolans utbud |
|
Gymnasiearbete | 100 |
*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort
Bageri och konditori
Inriktningen bageri och konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser på ett traditionellt och modernt sätt som ständigt utvecklas.
I inriktningen får du lära dig olika sorters metoder, som till exempel:
- Kaffebröd (wienerbröd, kanelbullar, vetelängd)
- Matbröd (brytbröd, kavring, focaccia)
- Surdegsbak (bullar och bröd)
- Konditori metoder (tårtor, bakelser, moderna desserter)
- Choklad och konfektyr (praliner, marsipanfigurer)
Precis som för andra yrkeselever är delar av utbildningen arbetsplatsförlagd (APL). Då praktiserar du på en arbetsplats och förbereder dig för en anställning. Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Norrköping och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och yrkesvana. I slutet av utbildningen ges du möjligheten att genomföra branschens eget yrkesprov som bedöms av Sveriges Bagare och konditorer.
Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, konditori, på kafé eller som konditor i en finrestaurang. Möjligheten är stor att få ett jobb direkt efter utbildningen.
Ansökan
Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV. Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet med sökkoden: RL
Här hittar du information om vilka ämnen du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.
Ämnen | Poäng |
---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2* | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2* | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3* | 100 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Bageri nivå 1 | 100 |
Konditori nivå 1 | 100 |
Choklad och konfektyr nivå 1 | 100 |
Bageri nivå 2 | 200 |
Konditori nivå 2 | 200 |
Bageri nivå 3 | 200 |
Konditori nivå 3 | 200 |
Entreprenörskap nivå 1 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val | 200 |
Skolans utbud |
|
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
*ger grundläggande behörighet men kan väljas bort