Beteendevetenskap – Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av mänskligt beteende, sociala relationer och ledarskap?

Samhällsvetenskapsprogrammet

Att tänka kreativt när det gäller vårt samhälle kommer att vara mycket viktigt i framtiden, speciellt med tanke på att världen förändras i en allt snabbare takt. På Samhällsvetenskapsprogrammet lägger du grunden för att göra skillnad – oavsett om du drömmer om att förändra och påverka livet och samhället för människorna i ditt närområde eller på andra sidan jordklotet.

Programmet är högskoleförberedande och oavsett vilken av våra tre inriktningar du väljer får du under ledning av erfarna lärare en bred utbildning med oändliga möjligheter för din framtida karriär. Du får studera samhällsfrågor i både Sverige och övriga världen, exempelvis demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö. Samtidigt utvecklar du viktiga förmågor som att tänka kritiskt, vara kreativ, att samarbeta med andra och att hitta lösningar på olika problem.

Inriktning beteendevetenskap

Att bättre förstå sig själv och andra, hur vi samspelar med varandra och varför vi gör som vi gör ger verktyg till att framgångsrikt kunna leda, organisera och kommunicera med andra. Detta är oerhört värdefulla egenskaper både idag och i framtiden. På De Geergymnasiet har vi stor erfarenhet och mycket god kompetens inom området.

Inriktningen ger dig en bra grund för fortsatta högskolestudier och vi satsar mycket på att ge dig ett vetenskapligt förhållningssätt till dina studier. Du får goda kunskaper om mänskligt beteende, sociala relationer och ledarskap i ämnen som psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap. Du får också arbeta med personlig utveckling och studera hur människan agerar som individ, beter sig i grupper och påverkas av samhället.

Efter utbildningen har du alla möjligheter till en utvecklande karriär med fokus på människor och ledarskap. Kanske vill du arbeta med personalansvar på ett företag? Hjälpa människor i svårigheter som psykolog, socionom eller behandlingsassistent? Bidra till ett tryggt samhälle som polis? Eller som pedagog utbilda framtidens barn och ungdomar?

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Programgemensamma karaktärsämnen

Kurs

Poäng

Psykologi 1

50

Filosofi 1

50

Moderna språk /Modersmål

200

Individuellt val och gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Beteendeinriktning

Kurs

Poäng

Ledarskap och organisation

100

Kommunikation

100

Psykologi 2a

50

Samhällskunskap 2

100

Sociologi

100

Psykologi 2b och Religion 2
(programfördjupning skolans val)

100

Kriminologi
(programfördjupning skolans val)

100

Naturkunskap 2 eller Entreprenörskap
(programfördjupning elevens val)

100

Hör våra elever berätta om utbildningen