Samhällsvetenskap – Samhällsvetenskapsprogrammet

Vill du kunna påverka samhället du lever i och skapa ett bättre och rättvisare samhälle?

Samhällsvetenskapsprogrammet

Att tänka kreativt när det gäller vårt samhälle kommer att vara mycket viktigt i framtiden – speciellt med tanke på att världen förändras i en allt snabbare takt. På Samhällsvetenskapsprogrammet lägger du grunden för att göra skillnad – oavsett om du drömmer om att förändra och påverka livet och samhället för människorna i ditt närområde eller på andra sidan jordklotet.

Programmet är högskoleförberedande och oavsett vilken av våra tre inriktningar du väljer får du under ledning av erfarna lärare en utbildning med oändliga möjligheter för din framtida karriär. Du får studera samhällsfrågor i både Sverige och övriga världen, exempelvis demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö. Samtidigt utvecklar du viktiga förmågor som att tänka kritiskt, vara kreativ, att samarbeta med andra och att hitta lösningar på olika problem.

Inriktning samhällsvetenskap

Idag lever vi i en värld som hela tiden förändras och snurrar i en allt snabbare takt. Därför behövs du som kan tänka i nya banor inom samhällsutveckling. På De Geergymnasiet har vi en lång tradition av att tillsammans arbeta mot ett bättre och rättvisare samhälle, både för oss själva och morgondagens generationer.

Inriktningen ger dig en mångsidig bild av det moderna samhället och de kunskaper du behöver för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Du får lära dig varför saker händer i Sverige och övriga världen och vilka konsekvenser det får. Du får också möjlighet att följa med i aktuella samhällsdebatter, öka din internationella förståelse och studera människans utveckling både som individ och i grupper. Ämnena du läser är framför allt samhällskunskap, religionskunskap, historia och geografi, men vi erbjuder också många kurser där du kan studera bland annat entreprenörskap, internationella relationer och ungdomskulturer.

Efter examen står många dörrar öppna för dig, oavsett om du tänker dig en karriär i Sverige eller vill ha hela världen som din arbetsplats. Du kanske vill skapa förutsättningar för utvecklingen av framtidens samhälle som samhällsplanerare? Ha en viktig roll i Sveriges relationer med omvärlden som diplomat? Eller göra en betydelsefull insats för vår planet som miljövetare?

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Programgemensamma karaktärsämnen

Kurs

Poäng

Psykologi 1

50

Filosofi 1

50

Moderna språk /Modersmål

200

Individuellt val och gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Samhällsinriktning

Kurs

Poäng

Geografi 1

100

Historia 2a

100

Religionskunskap 2

50

Samhällskunskap 2

100

Samhällskunskap 3

100

Kriminologi
(programfördjupning skolans val)

100

Samhällsvetenskaplig spec
(programfördjupning skolans val)

100

Naturkunskap 2 eller Entreprenörskap
(programfördjupning elevens val)

100

Hör våra elever berätta om utbildningen