Hotell- och turismprogrammet – Event och resor

Vill du jobba med ett kreativt, utvecklande och fartfyllt yrke inom upplevelseindustrin med inriktning mot event, resor och turism?

Utbildning med inriktning mot event, resor och turism

Besöksnäringen är en växande bransch i Norrköping, Sverige och internationellt – så arbetstillfällen saknas inte efter du tagit studenten!

Kanske vill du arrangera festivaler och mässor med tusentals besökare? Ta med turister på oförglömliga upplevelser i främmande kulturer och exotisk natur som guide? Göra en hotellvistelse oförglömlig? Eller så vill du skräddarsy spännande äventyrsresor som resesäljare?

Utbildningen ger dig en gedigen grund att stå på inför ditt kommande arbetsliv. Du fördjupar dina språkkunskaper, lär dig service och bemötande, tränar på att ta hand om gäster inom hotell- och konferensverksamhet samt lär dig att guida. Du utvecklar också din förmåga att planera, organisera, leda och genomföra aktiviteter, möten, event och resor.

Under studietiden får du dessutom göra praktik hos företag i branschen. Några av de företag vi samarbetar med är: Scandic, The Lamp Hotel, Vildmarkshotellet, Söderköpings brunn, Östgöta Kök, Visualiseringscenter C samt många fler

Vi har även praktik (APL) utomlands med upparbetade samarbeten i Italien, Spanien och Grekland.

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Matematik 1a

100

Idrott och hälsa 1

100

Historia 1a1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Programgemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Entreprenörskap

100

Logi

100

Konferens och evenemang

100

Service och bemötande

100

Besöksnäringen

100

Resmål och resvägar

100

Hållbar turism

100

Individuellt val

Kurs

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Programfördjupningar

Kurs

Poäng

Aktiviteter och upplevelser

100

Marknadsföring och försäljning

100

Reception 1

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Guide och reseledare

100

Entreprenörskap och företagande

100

Servering 1

100

Evenemang

100

Samtliga av våra projekt finansieras genom Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning.

De Geergymnasiet är en ackrediterad skola, vilket innebär att vi arbetar strategiskt och långsiktigt med internationalisering. HT-programmet är garanterade medel för APL utomlands till och med år 2027.

La Serra

Sedan år 2012 har eleverna på HT-programmet haft möjlighet att genomföra två veckors APL på en semesteranläggning i södra Italien. Här får eleverna praktisera på hotellets olika avdelningar, exempelvis receptionen, underhållningsteamet, restaurangen samt städ/vaktmästeri. Vi genomför också olika utflykter på plats, till exempel till Rom och Amalfikusten.

Malaga

I årskurs 3 har du som läst spanska chans att göra fyra veckors APL i Malaga, Spanien. Förutom att utveckla dina kunskaper i det spanska språket, får du en inblick i spansk kultur och arbetsliv. Vi samarbetar med resebyråer, bussbolag samt museum. Du bor centralt med närhet till både stad och strand, och kommunikationerna inom området är mycket goda för att göra utflykter på egen hand.

Rhodos

I årskurs 3 kan alla som är intresserade söka till en APL-plats på den grekiska ön Rhodos. Vi erbjuder fyra veckors APL på olika företag inom turismbranschen, så som barer, caféer och restauranger. Perioden utomlands kommer också att ge dig nya erfarenheter av grekiskt vardagsliv och kultur. På din fritid finns möjlighet att utforska Rhodos stad, som har ett stort shoppingutbud och nöjesliv samt en historiskt välbevarad del.

Är du intresserad av att genomföra en prova-på-dag på Hotell- och turismprogrammet?

Kontakta oss!

Hör våra elever och lärare berätta om utbildningen